unnamedcr 2 1024x648

U suradnji umjetnika i umjetničkih društva Hrvatske, Irske i Austrije provodi se projekt ‘Suhozidi: trag u krajoliku ili zaboravljena kulturna baština’, koji se oslanja na tradicijsko nasljeđe gradnje suhozida na mediteranskoj/hrvatskoj obali i otocima.

 

Za hrvatski dio projekta, koji se odvija od 23. do 29. lipnja, grade se land art instalacije na više mjesta duž hrvatske obale Jadrana. Na projektu sudjeluju umjetnici Mark Cullen (Irska), Luise Kloos (Austrija), Ivan Fijolić (Hrvatska), Josip Zanki (Hrvatska) i Anđela Zanki (Hrvatska). etnolozi i kulturni antropolozi Sara Mikelić i Tomislav Oroz, studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, studenti Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru te učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra.

Tijekom prvih dana projekta odvila se edukacija gradnje suhozida koju je vodila članica udruge Dragodid, Maja Flajsig, a u narednim danima bit će realizirane umjetničke intervencije na lokacijama projekta: Kožino u Zadru, Paška vrata na otoku Pagu, Nacionalni park Paklenica i Privlaka – Sv. Vid.

Rezultati umjetničkih intervencija bit će predstavljeni 29.6. u Kneževom dvoru u Pagu na otoku Pagu, a same lokacije s land art instalacijama postat će dio land art staze s ciljem podizanja vidljivosti suvremene umjetničke prakse i svijesti o potrebi očuvanja tradicionalne kulturne baštine Hrvatske.

Projekt je sufinanciran sredstvima Općine Privlaka, TZ Grada Paga, TZ Općine Starigrad i Austrijskog kulturnog foruma.

Autor članka: Nacional/M.K.
Autor fotografije: Josip Zanki

0
0
0
s2smodern