unnamed 2021 08 09T115803.340

Dok pratimo izvješća o broju turista i noćenja koji nadmašuju sva očekivanja i koji ukazuju kako će ova turistička sezona, ako ne bude iznenadnih prekida, nadmašiti čak i rekordnu predpandemijsku 2019., Gradonačelnik.hr je analizirao svježe objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku o prošloj, sezoni 2020., u kojoj je rast zabilježen u tek tri grada.
Kako su u tome svemu prošli turistički centri, ili oni koji barem to pretendiraju postati, provjerili su pregledavajući i pomno analizirajući podatke Državnog zavoda za statistiku o turističkim brojkama za 2020. koji su u odnosu na 2019. pokazali pozitivan trend dolazaka i noćenje u tek nekolicini, i to kontinentalnih, malih i srednjih, gradskih središta.

U Top 10 po dolascima na 1.000 stanovnika Grad Pag je zauzeo 7 poziciju, dok je u Top 10 prema noćenjima na 1.000 stanovnika Grad Pag na 4. mjestu.

 NOĆENJA PER CAPITA GRADOVI

Grad Pag je u suradnji sa svim nadležnim institucijama i tvrtkama od početka pandemije provodio mjere i preporuke Stožera civilne zaštite RH te su prošle i ove godine na području Grada imali vrlo mali broj pozitivnih i zaraženih osoba. Bili su spremni i dobro organizirani pa je posljedica toga i dobar rezultat. U suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Paga fokusirali su se na razna događanja na otvorenom kroz Pag Outdoor Summer projekt, uredili su, označili i povećali broj biciklističkih i trail staza te organizirali brojna kulturna događanja poput izložbi i koncerata u skladu s epidemiološkim mjerama i limitiranim brojem posjetitelja…

Od početka godine do kraja srpnja u Gradu su zabilježili 83 posto dolazaka i 84 posto noćenja u odnosu na 2019. Također, odličan podatak je da su od 1. do 9. kolovoza ostvarili 1 posto vise dolazaka u odnosu na isti period lani. U srpnju su zabilježili 95 posto dolazaka u odnosu na 2019. dok su na dan 3. kolovoza zabilježili 100 noćenja vise nego istog dana u prošloj godini. Trenutno na tom području boravi oko 13.000 gostiju – odlična popunjenost je u privatnom smještaju, hotelima i kampovima.

Prije samog početka turističke sezone počeli su s uređenjem grada, plaža, sadnjom cvijeća i hortikulturnim uređenjem, opremili su i uredili brojna sportska igrališta kako bi se građani, turisti i posjetitelji mogli baviti sportskim aktivnostima, a naglasak je stavljen na Pag Outdoor Summer, kao zajednički projekt svih pet turističkih zajednica otoka Paga koje promoviraju aktivni turizam u nekoliko kategorija. Naravno, svaka na svom području kroz hiking, nordijsko hodanje, biciklizam, trčanje, SUP i kajak. Do kraja kolovoza posjetitelji otoka Paga moći će uživati u prirodnim ljepotama i sportskim aktivnostima uz pratnju profesionalnih vodiča koji će ih besplatno povesti najzanimljivijim lokacijama duž kamenog otoka i njihov boravak na Pagu ispuniti nezaboravnim doživljajima. Ono što je sigurno jest da posjetitelji otoka Paga imaju zaista velik i raznovrstan izbor aktivnosti. Notiraju naročito veliki broj zainteresiranih za hiking na stazama znanim kao Druga strana mjeseca.

Posjetitelji ovog ljeta mogu i uživati u koncertima renomiranih domaćih i inozemnih glazbenika u sklopu PagArtFestivala, izložbama slika, radova i fotografija u Kneževom dvoru i crkvi sv. Jurja, a oni najmlađi u likovnim radionicama. Ne smije se, napominju nam, zaboraviti i vrhunsku gastronomsku ponudu po kojoj je otok Pag nadaleko poznat, ali i projekt Pag na meniju, kojeg uspješno provodi Srednja škola Bartula Kašića u suradnji s partnerima (Turističkom zajednicom Grada Paga, Turističkom zajednicom Grada Novalje, Turističkom zajednicom Općine Kolan, Turističkom zajednicom Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja). Krajnji cilj projekta je poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište, a uz ostalo zahvaljujući i tome, s obzirom na dosadašnje rezultate, više se i ne uspoređuju s 2020. već rekordnom 2019. godinom. Najave su odlične i za rujan, pa se nadaju da će zadržati povoljnu epidemiološku situaciju i tako nastaviti odličnu turističku sezonu kakva traje i polovicom kolovoza.

-Izuzetno smo zadovoljni brojkama i ostvarenim noćenjima što potvrđuje da su i naši posjetitelji zadovoljni jer imamo jako velik broj turista koji nam se svake godine vraćaju. Prepoznali su Pag kao sigurnu i mirnu destinaciju, pogodnu za obiteljski turizam i uživanje na predivnim plažama, brojnim kulturnim i sportskim sadržajima te vrhunskoj gastronomskoj ponudi. Imamo i vrlo bogatu tradicijsku i sakralnu baštinu, pa je jedan od naših ciljeva oživjeti i vjerski turizam koji će zasigurno produžiti turističku sezonu- otkriva nam Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga.

Cijeli tekst možete pročitati: https://gradonacelnik.hr/10-najboljih/turisticka-sezona-mogla-bi-nadmasiti-i-rekordnu-2019-evo-kako-je-to-izgledalo-lani-kad-su-samo-tri-grada-bila-u-plusu/

 

IZVOR: Gradonačelnik.hr

0
0
0
s2smodern