P1019731 2 2048x1536

Na blagdan Svetoga Trna u Pagu, u četvrtak, 4. svibnja, svečano misno slavlje u zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Proslava je počela u ženskom benediktinskom samostanu sv. Margarite u Pagu gdje je na oltaru u crkvi Marijinog navještenja bio postavljen Sveti Trn kojega paške koludrice čuvaju već sedam stoljeća u svom samostanu.

Nakon što je mons. Zgrablić pokadio Trn, iz samostanske crkve nadbiskup je krenuo sa svećenicima i asistencijom noseći Sveti Trn u ophodu prema paškoj zbornoj crkvi, gdje je Trn bio položen na oltar te je počelo misno slavlje. Sveti Trn u Pag je 1443. iz Svete Zemlje donio paški sin fra Ivan Tutnić svojoj sestri Stani, redovničkog imena Marija, na njeno monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Tutnić je napisao i javnu ispravu u kojoj opisuje kako je došao do Svetog Trna te je odredio kako će se častiti ta relikvija.

Sveti Trn je jedinstvena relikvija koja je osobno povezana s Isusom te je, iako je materijalni predmet, nepropadljivo postojana više od dva tisućljeća. Taj Sveti Trn ima potvrdu Svete Stolice da je autentičan trn koji se nalazio na glavi raspetoga Isusa za vrijeme njegove muke i smrti u Jeruzalemu. Autentičnost trna kroz stoljeća su potvrđivali i papinski vizitatori u Pagu. ....Nastavi čitati na Zadarska nadbiskupija

Izvor i fotografije: Zadarska nadbiskupija
 
0
0
0
s2smodern