Letavica

Od 13. do 17. svibnja 2024., Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) ugostio je tim Znanstveno-tehničkog savjetodavnog tijela UNESCO-ve 2001. konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine (STAB). Posjet je uslijedio nakon što je hrvatski Sustav zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom u lipnju 2023. godine upisan u UNESCO-ov registar najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini. Svečanost se održala u Ronilačkom centru FOKA u kampu Šimuni na otoku Pagu.

Od 2015. godine, ukupno 13 primjera nosi titulu najboljih praksi u vezi s podvodnom kulturnom baštinom, a njihova validacija uključuje potvrdu stručnjaka STAB-a i konačnu odluku na zasjedanju država stranaka 2001. Konvencije u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

„Primjeri najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini, zabilježeni u UNESCO-ovom registru, nose logotip 2001. Konvencije kako bi se podigla svijest javnosti o njihovoj važnosti i potrebi za očuvanjem” – rekao nam je Vedran Dorušić.

Članovi STAB-a Maili Roio iz Nacionalnog odbora za baštinu Estonije, Robert Domzala, ravnatelj Nacionalnog pomorskog muzeja Gdanjsk iz Poljske, Kalina Dimitrova iz Centra za podvodnu arheologiju u Sozopolu, Bugarska zajedno s predstavnicima MCPA Zadar, ravnateljem Mladenom Pešićem i podvodnim arheologom Rokom Surićem, zaronili su na Letavici. Pridružili su im se djelatnici MCPA Luka Bekić, Maja Kaleb, izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi, stručna voditeljica istraživanja na Letavici sa Sveučilišta u Zadru te Vedran Dorušić, pronalazač lokaliteta, voditelj PR-a STRATON PROJECT-a i vlasnik ronilačkog centra FOKA.

Vedran

0
0
0
s2smodern