"Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti" iznimno je vrijedna knjiga autora dr. Šime Peričića koju je Matica hrvatska – ogranak Pag predstavila 30. ožujka 2012. godine u sklopu proslave Dana grada Paga.

 

Dr. Šime Peričić umirovljeni je znanstveni savjetnik, te dobitnik nagrade grada Zadra i Zadarske županije za životno djelo. U akademskoj zajednici slovi kao poznati i priznati znanstveni stručnjak i jedan od najboljih ekonomskih povjesničara, poznavatelja gospodarske i društveno-političke povijesti Dalmacije 18. i 19. stoljeća. Uz prethodno navedeno djelo "Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti" dr. Šime Pričić je o dalmatinskom gospodarstvu objavio veliki broj znanstvenih i stručnih radova, kao i nekoliko vrijednih knjiga od kojih izdvajamo: Pomorska trgovina Dalmacije u XIX. stoljeću, Matica hrvatska – Zadar; Gospodarske prilike u Dalmaciji od 1797. do 1848., Književni krug Split – Split, 1991; Razvitak gospodarstva Zadra i okolice u prošlosti, HAZU – Zagreb-Zadar, 1999.; Pregled gospodarstva Arbanasa u prošlosti, Zadar, 1993; Povijest gospodarstva Šibenika do 1940.

Svoje poznavanje povijesnih zbivanja u 18. i 19. st. dr. Šime Pričić stekao je kao dugogodišnji arhivist u Državnom arhivu u Zadru. Za vrijeme svog rada dr. Peričić ujedno je i istraživao građu arhiva te danas definitivno zaslužuje naziv najboljeg "poznavatelja novije povijesne građe".

Književno djelo "Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti" napisano je upravo na temelju podataka i dokumenata sadržanih u Državnom arhivu u Zadru, gdje je autor radio kao arhivist. Knjiga je tiskana u Grafotehna doo Zadar u nakladi od 500 primjeraka. Izdavač knjige "Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti" je Matica hrvatska – ogranak Pag. Knjiga sadrži 200 stranica popraćenih ilustracijama i fotografijama koje svjedoče o gospodarstvu i poljodjelstvu u prošlosti grada Paga. Generalni sponzor djela je Grad Pag, a svojim doprinosima su potpomogli; JGL Rijeka, Zoran Maržić, Pag 91, Apoteke Butković, Paška Sirana i Paška Solana.

U zadnjih godinu i pol dana Matica hrvatska – ogranak Pag, izdala je četiri kapitalna književna dijela u koja se ubraja i "Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti" autora dr. Šime Peričića. U pripremi je promocija i izdavanje knjige koja bi se trebala predstaviti 2. studeng 2012. godine na Dušni dan, a tematski je vezana za pažane, domobrane – žrtve Bleiburga, te svjedočanstva jedinog preživjelog pažanina Ante Para, koji je trenutno i jedini preživjeli stanovnik otoka Paga, žrtva Bleiburga.

0
0
0
s2smodern