Ovog petka,25.siječnja 2013.godine, u sklopu Noći muzeja '13 građani grada Paga moći će u posjetiti izložbu knjiga iz Zavičajne zbirke, pogledati projekciju starih filmova o gradu Pagu, razgledati eksponate Galerije paške čipke te prisustvovati demonstraciji izrade čipke i radionici šivanja „Ažura“.

 

  

 

 

 

Program Noć muzeja '13 Pag:    

                                  

Gradska knjižnica Pag od 18:00 do 21:00 sati

 

-Posjet izložbi knjiga iz Zavičajne zbirke

U noći muzeja 2013.godine, u prostoru Gradske knjižnice Pag, za posjetitelje će biti izložene publikacije iz Zavičajne zbirke koju knjižnica posjeduje u svom fondu. Razgledavanje zbirke biti će popraćeno kratkim predavanjima o životu i djelu poznatih paških i hrvatskih sinova koji su svojim radom doprinjeli u stvaranju kulturnog i povijesnog identiteta Grada Paga i šire. Na poseban način, govorit ćemo o Bartolu Kašiću, ocu hrvatskog jezikoslovlja. Isusovac Bartol Kašić (Pag, 15. kolovoza 1575. - Rim, 28. prosinca 1650.), jedan od najznačajnijih djelatnika hrvatske kulture 17. stoljeća, prvi hrvatski jezikoslovac (Rječnik i Gramatika), velikan religijske kulture, misionar i papinski vizitator (1612.-1613. i 1618.-1619., plodan pjesnik i pisac, prevoditelj Biblije i Rituala Rimskog (Rim 1640.), vrstan teolog i jedan od prvih slavista, cenzor knjiga i hrvatski ispovjednik u bazilici sv. Petra u Rimu.

-Projekcija starih filmova o gradu Pagu

Posjetitelji će imati priliku pogledati projekcije starih filmova i pisanih zapisa o svakodnevnom životu naših starih, industrijskom razvoju i počecima turizma u Pagu, starim običajima, pučkoj predaji i o Paškom karnevalu.

 

Galerija paške čipke od 18:00 do 24:00 sati

 

-Razgledavanje eksponata Galerije paške čipke

-Demonstracija izrade ćipke i radionica šivanja „Ažura“

U sklopu Noći muzeja na trgu Petra Krešimira IV u gradu Pagu bit će otvorena Galerija paške čipke, u gore navedenom vremenu. Kroz to vrijeme članice Društva će demonstrirati izradu čipke i bit će organizirana radionica šivanja „Ažura“, na kojoj će polaznice demonstrirati šivanje ažura. Radi se o tehnici raspleta, za koju tehniku nije bila organizirana poduka više od 50 godina, te se kroz ovakve radionice ponovno obnavlja.

Na sve izložbe ulaz je besplatan.

0
0
0
s2smodern