U četvrtak, 1. kolovoza 2013. godine, koncertom poznatog hrvatskog pijanista Lovre Pogorelića započeo je 15. jubilarni PagArt festival. U prepunoj crkvi Sv. Frane u Pagu, posjetitelji su mogli uživati u klavirskom recitalu Lovre Pogorelića. Ovoga ljeta u prvom planu je glazba Johannesa Brahmsa koja će se izvoditi na čak tri od šest koncerata. Prema najavama organizatora PagArt festivala u komornim programima odabrana su djela koja je Brahms napisao za violu (točnije, transkribirao) da bi unaprijedio violu kao pravi koncertni instrument. Na festival dolazi i Andrei Gridchuk, jedan od najboljih ruskih i europskih violista, a posebno valja istaknuti da ove godine PagArt festival ugošćuje Felixa Korobova, violončelista i dirigenta (on je šef –dirigent moskovskog muzičkog teatra „Stanislavski"). Zajedno s ruskom violisticom Marijom Tepljakovom, proslavljenim violinistom Nikitom Boriso-Glebskim i Lovrom Pogorelićem izvest će Brahmsov klavrski kvartet posvećen Clari Schumann, Brahmsovoj prijateljici koja ga je i praizvela.

Na prvoj večeri 15. jubilarnog PagArt festivala nazočne je pozdravila voditeljica produkcije PagArt festivala, Nina Pogorelić. Na otvorenju festivala prisustvovali su; gradonačelnika Grada Paga Željka Maržića, gradonačelnika Grada Novalje Ante Daba, dirigent i skladatelja, maestra Tomislava Fačina, viončelista i dirigenta Felixa Korobova, arhitekta Nenada Fabijanića, dekana Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu red. Prof. Mladen Janjanin, violinista Nikita Borisoglebsky, te ostali cijenjeni uzvanici iz glazbenog, javnog i političkog života.

Organizator festivala je Umjetnička organizacija "Lovro&Nina" iz Zagreba. Utemeljitelj i umjetnički voditelj festivala je pijanist Lovro Pogorelić, porijeklom Pažanin.

0
0
0
s2smodern