Centar S Paskog srednjovjekovnog sajma 04Na Trgu Petra Krešimira IV. u Pagu održan je 3. paški srednjovjekovni sajam. Sajam je dio manifestacije „Paško kulturno ljeto". Na sajmu sudjeluju članovi članice Udruge „Paška alka", članovi Udruge uzgajivača paške ovce "Rogujica" i zanatlije iz raznih krajeva Hrvatske.
Projekt „Pag-srednjovjekovni grad" se počeo ostvarivati u svibnju 2012. godine izradom odora kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu i nabavom opreme. Tijekom ljeta 2012. godine izvedeni su programi Paška srednjovjekovna tržnica i Paški srednjovjekovni sajam. Tijekom zime i proljeća obnovljene su stare igre i uvježbani renesansni i srednjovjekovni plesovi. U srpnju 2013. godine po prvi puta je izveden Turnir u streličarstvu i starim paškim igrama.


Paški srednjovjekovni sajam je zamišljen kao okupljanje raznih obrtnika koji njeguju tradiciju Srednjeg vijeka i zabavljača koji izvode razne srednjovjekovne programe. No, temelj programa je prikaz odjeće kakva se u Srednjem vijeku nosila u Pagu te prikaz starih običaja i starih igara. Glavnu ulogu u programu imaju članovi Udruge „Paška alka". Sajam se održava na Trgu Petra Krešimira IV., u autentičnom ambijentu u kakvom se održavao i u Srednjem vijeku.
Centar S Paskog srednjovjekovnog sajma 02Članovi Udruge „Paška alka" su se mjesecima pripremali za nastup na Paškom srednjovjekovnom sajmu. Udruga Paška alka promiče srednjovjekovnu i renesansnu kulturnu baštinu te etnološke tradicijske vrijednosti grada Paga. U radu Udruge Paška alka sudjeluju mladi ljudi koji iz ljubavi prema svojem gradu obnavljaju njegove tradicijske vrijednosti. Udruga Paška alka organizira razne srednjovjekovne programe: Turnir u starim paškim igrama, Paška srednjovjekovna tržnica, Paški srednjovjekovni sajam, Turnir u streličarstvu, Paška ulica prije sto godina. Uz to obnavlja srednjovjekovnu renesansnu glazbu i plesove. U srednjovjekovnim programima članovi Udruge Paška alka nastupaju u odorama pučana i pučanki, plemića i plemkinja, gradskog vijećnika, gradske straže, streličara, dobošara i paškog alkara. Jedan od ciljeva Udruge Paška alka je obnavljanje viteške igre Paška alka koja se u gradu Pagu održavala stoljećima. Pašku srednjovjekovnu kulturnu baštinu članovi udruge su do sada predstavljali u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Zanatlije iz raznih krajeva Hrvatske prikazali su predmete od kože, igračke, glazbene instrumente, nakit, odjeću, oružje koji su izrađeni po nacrtima iz srednjeg vijeka, te jela i pića pripremljena po srednjovjekovnoj recepturi.
U program su uključene čipkarice, jer se paška čipka počela izrađivati u Srednjem vijeku. Po prvi puta na paškom srednjovjekovnom sajmu sudjelovali su članovi Udruge uzgajivača paške ovce „Rogujica" iz Paga koji su prikazali tradicionalno oruđe i striženje ovaca.Plesna skupina Udruge Paška alka izvela je nekoliko srednjovjekovnih i renesansnih plesova.
Centar S Paskog srednjovjekovnog sajma 05Za djecu je velika atrakcija bio srednjovjekovni vrtuljak napravljen od drva. Posjetitelji su se mogu slikati u kladi, srednjovjekovnoj napravi za kažnjavanje ili isprobati kmetski stolac koji je bio postavljen na Branimirovoj obali.Posjetitelji su uz članove Udruge „Paška alka" mogli sudjelovati u turniru u streličarstvu, u viteškoj igri obduja, borbi na gredi, te u starim igrama šijolici i svinjarki.
Viteška igra obduja se u Pagu igrala prije paške alke, a služila je za uvježbavanje alkara. U igri se koristi koplje kojim se gađa alka. Razlika između obduje i alke je u tome što su u paškoj alci sudjelovali konjanici.
Paški srednjovjekovni sajam dio je projekta „Pag-srednjovjekovni grad" koji se održava u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, pod pokroviteljstvom Grada Paga. 3.paški srednjovjekovni sajam sponzorirali su Paška sirana d.d., Kamp Šimuni, Poličanka, Konoba Ankora, Lorenco d.o.o.

Centar za kulturu i informacije Pag

0
0
0
s2smodern