IMG 20131017 190442U prizemlju Kneževog dvora otvorena je izložba slika i skulptura Ivana Mirkovića prigodom 120 godina njegovog rođenja.
Ivan Mirković potomak je najveće paške plemićke obitelji U Pagu je završio pučku školu, a klasičnu gimnaziju je pohađao u Zadru i Splitu. Diplomirao je kiparstvo u Pragu, a za vrijeme studija surađivao je s Vlahom Bukovcem. Radio je kao kipar i slikar i izlagao na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u hrvatskim i europskim gradovima. Jedan je od utemeljitelja Udruženja likovnih umjetnika Dalmacije. Split mu je 1980. godine dodijelio nagradu za životno djelo. Umro je u Splitu 1988. godine.
O autoru, rođenom Pažaninu govorila je Iris Slade, povjesničarka umjetnosti koja je naglasila da istinski vjeruje kako će ova mala izložba svratiti pozornost na Mirkovića i osnažiti svijest o njegovoj ulozi u umjetnosti jer zaslužuje pažnju struke i javnosti.
" Mirković, slikar, kipar i karikaturist je bio izraziti figurativac koji je djelujući kroz gotovo sedam desetljeća ostavio vrijedan trag, ponajprije u splitskoj modernoj umjetnosti. Najčešće je u oblikovanju polazio od realističke osnovice u koju je ugrađivao elemente različitih stilova. Njegov najekstravagantniji izlet u drugačiju umjetnost karakteriziraju slike i skulpture inspirirane afričkom plemenskom umjetnošću.", kazala je Iris Slade i dodala kako umjetnikov bogat opus obiluje različitim motivima i temama. " Naročito su brojni prikazi ribara koje je Mirković prikazivao s izrazitim simpatijama te su njegovi ribari postali svojevrsni identifikacijski znak po kojemu ga Splićani još pamte. Zanimljivo je da je Mirković svojevremeno veliku pozornost plijenio karikaturama u tehnici akvarela i u obojanoj sadri koje su danas raštrkane po privatnim zbirkama. Upravo su karikature – skulpture bile njegova posebnost koje je publika prepoznala i podržala od prvog izloženog primjerka 1928. godine".
Prema riječima Iris Slade, Mirković je u značajnijoj mjeri oblikovao korpus lokalne likovne produkcije, a njegova antologijska djela slikarstva i kiparstva poput Zelenog i Ružičastog Pierrota te portreta Tina Ujevića predstavljaju značajna ostvarenja na nacionalnoj razini.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Paga Željko Maržić naglasivši kako se s Mirkovićevim djelima - poprsjem Bartula Kašića i kipom Jurja Dalmatinca susrećemo svaki dan, a ova izložba je prigoda da se upoznamo i s ostalim njegovim djelima. " Razmišljamo o galeriji u "Paškoj kući" u kojoj bi mogli izložiti nekoliko djela Ivana Mirkovića i ostalih umjetnika.", rekao je Maržić.
ti.
Mirković je često dolazio u Pag, a velika želja mu je bila da se u rodnom gradu otvori galerija njegovih radova. Za tu namjenu Pagu je poklonio brojne slike i kipove. Posljednji puta bio je u Pagu 1984. godine.
Organizator izložbe je Centar za kulturu i informacije Paga, a pokrovitelj Grad Pag. Izložba se može pogledati do 25. listopada u vremenu od 17.00 do 20.00 sati.

0
0
0
s2smodern