IMG 20131017 100057Kao najbolji proizvod hrvatskoga poslovnog turizma ove godine proglašeni su Magazini soli Grada Paga te im je odobreno 200.096,00 kuna za rekonstrukciju i prenamjenu I, II i III magazina sol u kategoriji "Inovativni turizam".
Inače, idejni projekt rekonstrukcije i prenamjene izradila je arhitektica Morana Vlahović čiju izradu je financiralo Ministarstvo turizma u okviru programa "Korak više".
Prema projektu I magazin prenamjeniti će se u prostor izložbe solarstva uz turistički info pult "Pag na dlanu" i prigodnu suvenirnicu.. Prostor II magazina preurediti će se u multimedijalnu dvoranu koja će se koristiti za različite manifestacije : predstave, seminare, konferencije, prikaze filmova dok će III magazin biti prostor za male i srednje poduzetnike s područja Grada Paga uz degustacijski prostor naziva "Paška kuća".


U obrazloženju nagrade stoji da su Magazini soli još od mletačke vlasti zapušteni , a dijelom neadekvatno prenamijenjeni. Cilj samog projekta je izgradnja i obnova turističke infrastrukture. Stvaranjem muzejsko-kulturnog centra u 1. magazinu soli obogatit će se kulturno-turistička ponuda grada Paga jer će implementacija projekta doprinijeti ne samo stvaranju muzeja već će obnovljivi magazini nuditi sadržaje poput održavanja tradicionalnih sajmova, predstava, izložbi i raznih manifestacija s ciljem oživljavanja povijesti i tradicije grada. Veći broj turista potaknuo bi i otvaranje novih poslova vezanih za turizam što bi dugoročno imalo pozitivan utjecaj na otvaranje novih radnih mjesta i u konačnici sprječavanje iseljavanja velikog broja stanovnika. Osim toga pružanje izložbenog prostora malim i srednjim poduzetnicima moglo bi imati dugoročni pozitivan učinak na poboljšanje marketinga i plasmana autentičnih otočnih proizvoda.
Prema informacijama iz Grada Paga, slijedi postupak javne nabave, odabir projektanta i izrada projektne dokumentacije kao preduvjeti realizacije projekta.

Prvi podaci, koliko je poznato, o uskladištenju soli u Paškoj uvali potječu iz davne 1368.godine. Do tada su solane bile u rukama privatnika, a te je godine prodaja soli stavljena pod monopol i nadzor države čime je određeno uskladištavanje i prodaja soli na Pagu. Iz toga se da zaključiti da su tada uz soline postojala primjerena skladišta, prilagođena dobivanim količinama soli i njenom čuvanju do prodaje. Navedena skladišta održala su se do 1826. godine kada je država izgradila četiri nova skladišta zbog stalne opasnosti od vremenskih neprilika i propadanja proizvedene soli. U godinama obilatog sakupljanja soli ovaj je skladišni prostor bio nedostatan, pa su za tu svrhu služile stare, napuštene crkve Sv. Frane i Sv. Ante Opata. Godine 1847. u Paškoj uvali je postojalo pet velikih magazini soli naziva: Franjo Josip, Lodovico, Ivan Krstitelj, Ferdinand Maksimilijan i Sveti Marko. Nakon obnavljanja starih mletačkih skladišta 1849.godine uz povremeno održavanje tih zgrada problem skladištenja je dugoročno riješen. U međuratnom razdoblju broj skladišta je povećan, pa ih je 1945.godine bilo devet.
Danas su skladišta soli zaštićeni spomenici industrijske arhitekture, a u prvom od devet magazina soli, koji nosi naziv Ferdinand, uređena je stalna izložba solarstva. Magazini soli su jedinstveni spomenici paške arhitekture, a bez premca su i u svjetskim razmjerima.

0
0
0
s2smodern