IMG 20131026 114832U Kneževom dvoru održana je tribina na temu osnivanja LAG-a, lokalne akcijske grupe na kojoj su predavači predstavnici tvrtke "Dekleva Consulting" d.o.o. i " Adria Bonus"d.o.o. Tito Kosty, Zdenko Tomčić i Stevo Žufić upoznali prisutne programima Europske unije i mogućnostima apliciranja prema europskim fondovima i o mogućnosti kasnijeg udruživanja u Lokalnu akcijsku grupu (LAG) „Otok Pag".
Nazočne je pozdravio gradonačelnik Paga Željko Maržić koji je naglasio važnost apliciranja projekata za dobivanje sredstva europskih fondova.
"Bez obzira što je naš otok podjeljen u dvije županije i na četiri lokalne jedinice samouprave, namjera je da se osnuje LAG "Otok Pag" kako bi izradili zajedničke projekte i na taj način imali veće izglede za realizaciju", rekao je Maržić.
Tito Kosty, dipl. ing. arh. je govorio o posebnostima otoka Paga i o polazištima za projekt "Putevi sira, soli i maslina" te potvrdio da je jedini mogući pravi put upravo cjeloviti otok Pag.
"Presudno je da ovaj projekt zaživi ukoliko se animiraju svi zainteresirani s ciljem samoodrživosti sustava kojim se raspolaže. Pag ima predivne uvale, plaže, zaštićenu prirodu, bogatu kulturnu baštinu. Pag je poznat po proizvodnji svjetski poznatog sira, soli koja je trenutno zanemarena. Dok se u svijetu izmišljaju posebnosti, mi možemo od postojećih vrijednosti stvoriti elemente i ugraditi ih u brand otoka Paga. Navodim primjer cestovne povezanosti i stvaranja cestovne mreže na kojima bi se označili turistički punktovi kako bi turisti mogli posjećivati sada teško dostupne zanimljive lokacije", rekao je Kosty i predstavio primjer izrade 3 D vizualizacije putovanja po prostoru.
IMG 20131026 122043Predavanje prof. dr. sci. Zdenka Tomčića temeljilo se na smislu pripreme projekata.
"Ideja je puno, ali priprema mora biti kvalitetna da bi se realizirala od prostorno planske dokumentacije do građevinske dozvole. Ako ekonomski nije održiva, napravili smo lošu stvar. Sustav strateškog planiranja još nije zaživio mada gotovo svaka županija ima strateški plan razvoja, a mnogu gradovi PUR-ove ili strategije. Grad Pag ima PUR kojeg treba nadopuniti i mijenjati, ali nema LAG. Lokalna akcijska grupa je partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja koje je osnovano s namjerom izrade i provedbe lokalne razvojne strategije tog područja, a čiji članovi mogu biti fizičke i pravne osobe.", rekao je Tomčić.
Dipl. oecc Stevo Žufić je održao predavanje o samim EU fondovima i obrazložio mjere programa IPARD-a i EUFRD-a koji će biti aktivan u razdoblju od 2014. do 2020. godine.
"LAG se osniva radi primjene procedura EU LEADER programa za ruralni razvoj kao instrumenta za razvoj ruralnih područja. Sredstva su vezana uz LAG-ove i projekti se mogu realizirati kroz ove mjere putem bespovratnih sredstava, gospodarskih projekata, infrastrukturnih objekata ili društvenih djelatnosti. Osnova za korištenje fonda je Hrvatski program ruralnog razvoja od 2014. do 2020. godine koji bi se trebao usvojiti do kraja godine te ga treba potvrditi Europska komisija", rekao je Žufić i nastavio:" Posebno su zanimljivi programi za jedinice lokalne samouprave za ulaganja u komunalnu infrastrukturu, javne ustanove neprofitnog karaktera, za ulaganja u društvenu, socijalnu i turističku infrastrukturu, za očuvanje kulturne baštine i tradicijski obrti. Ono što je bitno jest da se projekti počnu već sada pripremati i to od razrade same ideje, vlasništva, tehničke i projektne dokumentacije, dozvole, programske dokumentacije, investicijske studije kako bi ih na vrijeme završili i mogli aplicirati po otvaranju natječaja".
Ono što je važno jest da LAG nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave već je inicijator i član sa najviše 20%, a članovi LAG-a mogu bitiprofesionalne organizacije i savezi (poljoprivrednika, malih poduzetnika i drugih djelatnosti), udruge (za razvoj zajednice, za zaštitu okoliša, usluge u kulturi, socijalne usluge, udruge žena, mladih itd.), razvojne agencije, dionička društva, poslovni inkubatori i druge organizacije poslovnog sektora 2, fizičke osobe – pojedinci.

0
0
0
s2smodern