DSC04454 SmallU OŠ "Jurja Dalmatinca" održana je Osnivačka skupština Učeničke zadruge kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Paga Željko Maržić, predsjednica Udruge čipkarica Nedeljka Oros, predstavnica roditelja Mirjana Karavanić, učitelji, voditelji sekcija Zadruge i učenici članovi Zadruge. Paški gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog osnivanja Zadruge i rekao da će Grad podržavati ovakve programe.
Učenička zadruga planira djelovanje kroz rad tri sekcije: Čipkarsku sekciju, Eko-etno stvaraonicu i Medijsku sekciju. Čipkarska sekcija nositeljica je programa i namijenjena je učenicima od 4. do 8. razreda pod stručnim vodstvom učiteljice čipkarstva. Zadaća je očuvanje tradicije šivanja paške čipke koja je zbog svoje specifičnosti uvrštena na listu nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u
Eko-etno stvaraonica će djelovati kroz rad tri podsekcije: etno, eko i kreativnu. Ova sekcija bi djelovala i u područnim školama, a zadaci bi bili prilagođeni dobi učenika i specifičnostima lokalne zajednice. Zadaće sekcije su istraživanje i upoznavanje zavičaja, običaja, vjerovanja i načina života, stvaranje školske etnografske zbirke, očuvanje jezične baštine, bilježenje starih napjeva, izreka, priča i legendi, objavljivanje knjiga, igrokazi na zavičajnom govoru, kuharica po domaću, stare paške igre.
Kreativna radionica ima vrlo zanimljiv program upoznavanja s novim materijalima, tehnikama obrade, pa je tako prvi korak da je suosnivač "Paška sirana" koja će učenicima dostavljati vunu od koje će izrađivati različite suvenire.
Eko sekcija će se brinuti o školskom vrtu i okolišu, prikupljati stari papir, baterije, organizirati akcije čišćenja okoliša, informirati se o ekološkoj problematici kroz organiziranje stručnih predavanja, planirati i provoditi terensku nastavu.
Medijska sekcija će pratiti rad zadruge i izvješćivati o tome, provoditi ankete, fotografirati, snimati i prezentirati rezultate rada, a u planu je i organizacija skupine radio-amatera.
Nedjeljka Oros, predsjednica Udruge čipkarica ponudila je "malim čipkaricama" pomoć u radu, izrazila zadovoljstvo zbog osnivanja Zadruge te podijelila s nazočnima iskustva sa sajmova učeničkih zadruga na kojima je prisustvovala
Za predsjednicu je izabrana Željka Zubović, ravnateljica škole, zamjenica predsjednice je Antonija Škoda, prof. hrvatskog jezika, tajnica Jasna Magaš, učiteljica čipke i stručna voditeljica, Lidija Crnković, profesorica biologije i kemije i voditeljica eko sekcije. Većinom glasova izabrano je i ime zadruge koja će se zvati "Ročelica".
Izabrani su članovi Zadružnog odbora: Jasna Magaš i Antonija Škoda kao predstavnici škole, Mirjana Karavanić, predstavnica roditelja, Petra Želehovski i Duje Donadić, predstavnici učenika i Ana Fabijanić, predstavnica suosnivača "Paške sirane" dok će Grad Pag naknadno imenovati predstavnika.
Učenička zadruga "Ročelica" učlanit će se u Hrvatsku udrugu učeničkog zadrugarstva.

0
0
0
s2smodern