tribinaU ispunjenom prizemlju Kneževog dvora održana je prva javna tribina gradonačelnika Željka Maržića .
"Organizirali smo ovu tribinu kako bi vam dali osvrt na rad gradske uprave od lipnja kada smo preuzeli vlast do sada. Otvoreni smo za sva vaša pitanja, sugestije i prijedloge za poboljšanje rada", rekao je u uvodu dogradonačelnik Paga Dario Grašo nazočnim žiteljima.
Gradonačelnik Maržić je rekao kako gradski proračun nije u dobrom stanju jer je nepodmirenih obaveza oko 11 milijuna kuna, a nenaplaćenih potraživanja prema gradu je oko 9 milijuna kuna od čega se jedan dio neće naplatiti zbog zastare.
"Imamo veliki teret zbog dva sudska postupka i to tvrtke "Ibis" s presudom oko 4,5milijuna kuna i Božidara Jovića radi Olympico centra s vrijednošću spora oko 9 milijuna kuna. Nažalost, oba projekta su došla do toga da postoje tužbe prema Gradu Pagu u smislu zahtijevanja potraživanja naknade štete jer, kako se navodi u tužbama, Grad nije izvršio svoje obaveze prema njima. Također smo primili sudske pozive za određene projekte rađene bez ugovora na iznos oko 400.000 kuna. ", rekao je paški gradonačelnik navodeći kako su u početku nastojali rješavati najstarije račune kako bi kamate bile što manje i nastavio: " Rebalans proračuna je prihvaćen na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Želimo da proračun bude stvarna slika potraživanja i obaveza jer pristup proračunu pokazuje odnos i program rada jedinice lokalne samouprave".
Maržić je naveo projekte koji se trenutno rade i u planu su poput izrade nove zemljišne knjige, zatim strategije razvoja premda postoji PUR iz 2009. godine kojeg treba nadopuniti, organiziranje LAG -a, rješenje vodoopskrbnih problema na južnom dijelu otoka putem vodospreme Vrčići i bušotina, kanalizacije koja će se raditi u manjim mjestima i povezivati se, zatim izgradnji srednje škole, dječjeg vrtića i lječilišnog centra Lokunja.
" Preduvjet za realizaciju lječilišta je rješavanje imovinsko pravnih odnosa i definiranje programa. Taj projekt je zahvaljujući udrugama ušao u Strategiju razvoja turizma Hrvatske. Treba osmisliti projektni zadatak i napraviti analizu ekonomske isplativosti. O ovoj temi imali smo sastanak s ministrom zdravstva Ostojićem koji nas je uputio na Ministarstvo turizma i dao nam popis osoba s kojima treba razgovarati. To područje treba biti uređeno i u funkciji razvoja grada i slika grada za razliku od stanja kakvo je sada. Mislim da neki zaboravljaju da smo preuzeli vlast prije skoro pet mjeseci, a da se o Lokunji govori i radi više od 30 godina ", rekao je Maržić navodeći još projekata : izgradnju zaobilaznice, uređenje ulaza u grad, izgradnju kružnog toka kod Svete Jelene, treće prometne trake kod Šimuna i Vlašića, autobusnog kolodvora, biciklističkih staza, javnog WCa, početak izgradnje TC "Plodine", radove na uvođenju LED rasvjete, izrada projektne dokumentacije za Magazine soli i gradske kule, rad na diobi nekretnina s općinom Kolan. Također je naglasio probleme oko završetka radova na gradskom mostu i Kneževom dvoru zbog nedostatka financijskih sredstava.
Nakon toga mnogi građani postavljali su pitanja vezana za život grada i davali svoje prijedloge. Pitanja su se odnosila na plaćanje komunalne naknade i to za one građane koji unaprijed plaćaju, na probleme s oborinskim vodama, zatrpanim šahtovima, o stanju na Lokunji, na nastavak radova na istezalištu koje nema ni tehničku dokumentaciju, ni ugovor. Građani su pitali za Radio Pag koji se inicijativom otočkih čelnika planira oformiti kao Otočki radio, zatim za neugodne mirise kod gradske kule i apoteke, za šetnicu od plaže Mađarica preko naselja Vodice budući stanovnici ovog naselja plaćaju najviše komunalne naknade, a ništa se ne ulaže. Nisu izostala pitanja o statusu Doma zdravlja, kanalizaciji Sveti Grgur, adaptaciji Općinskog suda, uređenju zelenih površina, zaštiti paške pokrivace, o deponijima za građevinski otpad.
" Trenutno se radi na pripremi nove odluke o postavljanju kioska i naprava na javnim površinama i na organiziranju trgovina u jezgri grada kako bi se istakla vizura ulica te nova odluka o korištenju javnih površina. ", rekao je Maržić i osvrnuo se na problem derutnog i propalog hotela "Bellevue" koji već godinama predstavlja opasnost za prolaznike i pruža ružnu sliku : "Više puta pozivan je vlasnik ovog objekta i bilo je puno obećanja. Postoje i određene prijave na Prekršajnom sudu. Ovaj problem se zaista mora čim prije riješiti".
Željko Maržić je ponovio da prima građane utorkom uz najavu u njegovom uredu, a također organizirano je primanje građana kod pročelnika pojedinih odjela, komunalnih redara i u mjesnom odboru.
" Vrlo nam je važna suradnja s građanima koji primijete mnoge stvari, a nama možda prođu nezapaženo. To je velika pomoć i nastojati ću što više komunicirati s njima. Mislim da je ova tribina bila dobra, postavljen je niz kvalitetnih pitanja, uočeni mnogi problemi, a sa svim ovim građani su pokazali da su zainteresirani za svoj grad i da ga vole.", zaključio je paški gradonačelnik.

0
0
0
s2smodern