Hrvatsko- švicarska kulturna udruga organizirala je jubilarnu 20-u zavičajnu večer pod nazivom Paška večer. "Najviše zasluga za godišnje okupljanje ipak pripada obitelji Šavar, ponajviše najstarijem članu Ivi Šavaru, koji već četrdeset godina radi na njegovanju hrvatskih i švicarskih odnosa i prijateljstva te promiče pašku kulturu ", rekao je predsjednik udruge Zoran Antić koji je Ivi Šavaru u znak zahvalnosti uručio sliku Željka Čubrića.

Željko Maržić, gradonačelnik Paga je uputio pozdrave i čestitke na ovoj značajnoj obljetnici kojoj je bilo nazočno dvjestotinjak gostiju - Švicaraca, iseljenih Pažana, ali i onih koji su doputovali s otoka Paga.

Pozdrave i čestitke na velikoj obljetnici i upornosti u promicanju paških vrijednosti izvan domovine uputio je hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Hein kojem je paški gradonačelnik uručio Statut Paške općine iz 1433. godine.
"Renesansni Pag jedan je od rijetkih hrvatskih gradova koji zna točan datum utemeljenja, a to je 18. svibnja 1443. godine. Ponosni smo na bogatu otočnu baštinu koja se, poput čipkarstva i klapske pjesme, našla i na UNESCO-vom popisu vrijedne svjetske kulturne baštine", rekao je Željko Maržić i nazočne upoznao s podatkom da je otok Pag ove godine posjetilo nešto više turista nego lani te je na otoku ostvareno oko 2 milijuna noćenja, što u kriznim vremenima svakako ohrabruje.
Vrlo atraktivna bila je modna revija etno butika "Mara" iz Zagreba, vlasnice i kreatorice Vesne Milković čije kreacije su inspirirane tradicijskim hrvatskim motivima poput čipke i glagoljice, a jedinstvenu pašku narodnu nošnju predstavila je gradonačelnikova supruga Sanja Maržić.
Tonica Bukša je upoznala nazočne s još jednom atrakcijom otoka Paga, a to su Vrtovi lunjskih maslina – projekt kojeg je sufinancirala Europska unija s 600.000 eura.
Za dobro raspoloženje pobrinula se klapa "Sol" iz Paga koja njeguje dalmatinski klapski izričaj, a nije manjkalo ni otočnih specijaliteta i delicija. Paška večer ne bi bila "prava" da se nije zaplesalo Paško kolo u koje su se uhvatili otočani i njihovi švicarski prijatelji..
" I ovogodišnja slavljenička Paška večer dokazala je da još ima volje i snage da Pažani održavaju ovaj vrijedan kulturni događaj", zaključio je predsjednik Hrvatsko-švicarske udruge Zoran Antić

GALERIJU FOTOGRAFIJA MOŽETE POGLEDATI NA CROATIA.CH

0
0
0
s2smodern