20140530 154100Željko Maržić, gradonačelnik Paga i Ivan Charvat, gradonačelnik češkog grada Slavkova potpisali su sporazum o suradnji i prijateljstvu u cilju ostvarivanja i razvijanja međusobnih odnosa i suradnje na gospodarskom, kulturnom, obrazovnom i drugim područjima života i rada te razvijanja prijateljskih odnosa.
"Suradnja će pridonijeti razvijanju europskih načela otvorenosti, razumijevanja i tolerancije i omogućiti cjelovito korištenje potencijala ovih zajednica na dobrobit njihovih stanovnika.
Oba naša grada ovim činom obvezala su se da će poštivati suradnju svojih država i promicati veze između lokalnih vlasti, javnih ustanova, udruga građana i stanovnika u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i unapređenju međusobnih prijateljskih odnosa.", rekao je Željko Maržić te dodao da će se ciljevi međusobne suradnje odnosit posebno na razvoj gospodarskih veza, povezivanje poslovnih subjekata, razmjenu stečenih iskustava i znanja te novih tehnologija, susrete obrtnika i gospodarstvenika, stvaranje zajedničkih projekata te zajedničke nastupe na sajmovima i tržištu. Tu je i turistička promidžba i jačanje turističkih potencijala kroz zajedničko djelovanje turističkih zajednica, zatim razmjena kulturnih, obrazovnih, umjetničkih vrijednosti i kulturne baštine uz poštivanje nacionalnih identiteta i tradicije, povezivanje obrazovnih ustanova i udruga mladih, organiziranje sportskih susreta između sportskih udruga i klubova.
Potpisivanje sporazuma o bratimljenju uveličao je počasni konzul RH u Češkoj Ivo Nešpor. Sporazum je potpisan u Slavkovu, a uz gradonačelnika potpisivanju su bili nazočni dogradonačelnik Dario Grašo i predsjednik Gradskog vijeća Vjekoslav Šljivo.
Bogat višednevni program upriličen je povodom obilježavanja Dana Slavkova i zaštitnika grada Svetog Urbana.
Pag se predstavio izložbom paške čipke Udruge paških čipkarica "Frane Budak", a nastupili su članovi KUD-a "Družina".
Prijatelji iz Slavkova posjetit će Pag prigodom održavanja 5. Međunarodnog festivala čipke od 18. do 22. lipnja 2014. godine.

0
0
0
s2smodern