Pokrenuta je kulturno turistička ruta „Na ruti liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa" koju je kroz projekt HERA financirala Europska unija i zahvaljujući kojemu cijela Zadarska županija dobiva novi turistički sadržaj izvan špice sezone. Zadarska županija bila je u ovom projektu vodeći partner zajedno s još 19 subjekata iz osam zemalja, a rezultat je kulturno-turistička ruta koja će oživjeti vrijedne povijesne lokalitete i izvan samog centra grada.


"Na osnovu iskustva koje imam s terena i iz realnog sektora želio sam napraviti kulturnu rutu, "Zadar– grad utvrda", koja se može proći u jednom danu i koja će objasniti sukus identiteta grada Zadra. Počevši od Liburna, preko Rimljana pa sve do Srednjeg vijeka i današnjeg identiteta s našim bedemima i svim ostalim turističkim točkama na kojima bi se gosti mogli zaustaviti, kaže nam Vinko Bakija, autor ove kulturne rute, inače profesor na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti i turistički vodič.
Ruta liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa kreće razgledavanjem samoga grada Zadra iz kojeg se idu u srce Ravnih kotara, točnije Benkovac, gdje se prvo posjećuje Zavičajni muzej Kaštel Benković. Nakon toga se ide na Asseriju, neizostavnu točku svih kulturnih turista s obzirom da je riječ o municipijumu između liburnske i rimske kulture, gradu koji je živio prije i za vrijeme antičkog perioda i nestao tek nakon ulaska u srednji vijek. Potom se ide u pravcu kraljevskog grada Nina, a posljednje odredište je otok Pag, točnije grad Pag, gdje završava kulturna ruta s fantastičnim pričama o paškoj čipki, soli, siru, janjetini i povijesti nastanka grada.
Ideja za stvaranje ovakve rute, koja se može prolaziti bez obzira na godišnje doba i u koju se uključuju kulturni lokaliteti, pojavila se kao izvrstan odgovor na problem isključivo ljetnog turizma u gradu. Uz svaki uključeni kulturni lokalitet navedeni su i smještajni i ugostiteljski objekti u blizini kako bi ih turisti mogli posjetiti. Održivost ove kulturne rute vidi se upravo u tome što ona nudi produženje boravka i doživljaja u Zadarskoj županiji, ali i kao dobar način za povećanja potrošnje.
Projekt HERA je financiran kroz IPA Program jadranske prekogranične suradnje iz razdoblja 2007.-2013.godine, tj. kroz pretpristupne fondove koji se zatvaraju upravo s ovim projektom. Vrijednost projekta je 8,8 milijuna eura što je jedan od najvećih prekograničnih projekata u Hrvatskoj, a 85% je pokriveno iz EU fondova, rekao nam je Lovro Jurišić, voditelj projekta HERA.

 

Tekst s karte / Plan rute

IZVOR: http://zadarski.slobodnadalmacija.hr
Autori: Ana Franić i Iva Ivanac

0
0
0
s2smodern