U sklopu 18. Sa(n)jma knjige u Istripredstavljena je monografija paške čipke „Cvijet kamena-priča o paškoj čipki“ autora Josipa Portade. Izdavač monografije je Centar za kulturu i informacije Pag.

Knjiga sadržava dvadeset poglavlja: „Legenda o paškoj čipki", „O gradu Pagu", „Paška čipka je jedinstvena rukotvorina", „Događaji važni za nastanak paške čipke", „Čipkarstvo u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite", „Čipkarske škole u Pagu", „Nacrti paške čipke", „Zlatne ruke paških čipkarica", „Vrste i oblici paške čipke", „Dijelovi paške čipke", „Pribor za izradu paške čipke", „Postupak izrade paške čipke", „Proslava 100 godina od utemeljenja Čipkarske škole", „Prvi međunarodni festival čipke-Pag 2010.", „Paška čipka-kulturno dobro Republike Hrvatske i dio nematerijalne kulturne baštine svijeta", „Nastavak tradicije", „Društvo paških čipkarica Frane Budak", „Galerija paške čipke", „Paška čipka prikazana je na brojnim izložbama" i „Čipkarica za sva vremena-skulptura na Dominikanskom trgu".
Sa(n)jam knjige u Istri najveći je autorski sajam knjiga u Hrvatskoj, a ujedno i najveći festival autora u široj regiji. Novinari su ga proglasili “hrvatskim Leipzigom”, autori “sajmom s ljudskim licem”, a publika mu je dodijelila titulu “najoriginalnijeg kulturnog događaja u Hrvatskoj”.
U sklopu sajma održana je dodjela knjižne nagrade Kiklop za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza 2012. godine. Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo je Mirko Kovač.

Na ovogodišnjem sajmu bilo je izloženo čak 20 tisuća naslova od 200 nakladnika iz Hrvatske i regije.

Najbolje su se prodavala starija izdanja po popularnim cijenama od 10 do 50 kuna, no kako kaže Tina Zenzerović iz organizacije Sajma, među kupcima su popularni i svjetski hit naslovi. Najprodavanija knjiga na sajmu knjiga E.L.James „Pedeset nijansi sive“.

 

Centar za kulturu i informacije Pag

0
0
0
s2smodern