EE gradska uprava PagGrađanima grada Paga predstavljene mogućnosti uštede energije

Građani otoka Paga danas su dobili još jedno mjesto gdje se mogu informirati o energetski efikasnim proizvodima te mogućnostima uštede energije. Naime, danas je u Gradskoj upravi Paga, na adresi Branimirova obala 1, otvoren EE info ured namijenjene informiranju i educiranju građana te poslovnog sektora koji je otvoren za besplatno savjetovanje svakog četvrtka od 09:00 do 11:00 sati a nalazi se u uredu Željka Holubeca, samostalnog upravnog referenta za prostorno uređenje te voditelja EE tima Paga. Kako bi se utjecalo na povećanje potražnje za korištenje energetski efikasnih građevinskih materijala, mjera štednje u kućanstvu te prelaska na obnovljive izvore energije na području grada Paga, postavljen je i EE info pano kojeg građani mogu vidjeti na Gradskoj rivi, područje Katina.

Pozdravnim govorom nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika Paga, Tino Herenda:" Od 2009. godine kada smo potpisali Energetsku povelju da se strateški opredjeljujemo za zaštitu okoliša i učinkovito korištenje energije u našoj zajednici, težili smo smanjenju troškova za energijom pa smo tako uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost investirali u javnu rasvjetu 1.799.287,40 kn i zamijenili 512 lampi javne rasvjete sa suvremenom tehnologijom rasvjete baziranom na led tehnologiji. Uspješnom realizacijom projekta uspjeli smo za tri puta smanjiti mjesečne troškove za električnom energijom, odnosno troškove njihova održavanja, a građanima smo omogućili bolje osvjetljenje ulica.", zaključio je Herenda.

Voditeljica projekata EE u zgradarstvu, UNDP Hrvatska, Jelena Atlić McColgan građane je pozvala u novootvoreni EE info ured te istaknula:" Ovim načinom informiranja i educiranja i građani će doprinijeti smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu. Širimo svijest o energiji i zaštiti okoliša za buduće generacije. S ponosom mogu reći da se svijest o energetskoj efikasnosti podigla na veću razinu, te trenutačno aktivno surađujemo sa 97 grada i 20 županija. Prepoznata je potreba za gospodarenjem energijom, zaštitom okoliša, te potreba da Hrvatska postane neovisna o vanjskim dobavljačima i okrene se ka obnovljivim izvorima energije. Ukratko rečeno, energetska efikasnost prepoznata je kao izvor energije.".

Nacionalni projekt SGE provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska), Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini.

Osim u lokalnim EE info točkama, informacije su građanima dostupne i na UNDP-ovoj internet stranici www.ee.undp.hr kao i na besplatnom info telefonu 0800 200 170 svakim radnim danom od 9-17h.

Iva Janeš
Project Assistant - Public Relations and Information Dissemination
United Nations Development Programme – Energy Efficiency Project

0
0
0
s2smodern