06U Uredu gradonačelnika Željka Maržića održan je sastanak vezan uz problematiku osnivanja Lokalne akcijske grupe (LAG) kojem su, osim paškog gradonačelnika, nazočili dogradonačelnik Dario Grašo te predstavnici tvrtke Dekleva Darko Dukić i Enko Malec.
"U narednom periodu aplicirati će se programi vezani za ruralna područja u kojem se mogu dobiti sredstva. Važno je znati da je temeljni preduvjet osnovan LAG koji će preporučivati programe čime se oni dižu na viši nivo i dodjeljuju se dodatni bodovi pri aplikaciji. Da bi se osnovao LAG treba odrediti zajedničku tematiku i programe. Jedinice lokalne samouprave inicijatori su osnivanja LAG-a, a između njih treba odrediti nositelja i sjedište. Također, jedinice lokalne samouprave imaju 20% udjela, a 50% čine poduzetnici i udruge ", rekao je Darko Dukić.
Enko Malec je naglasio kako Europa traži ujedinjeni otok jer se u protivnom neće moći povući sredstva europskih fondova. "Otok Pag je prirodna cjelina bez obzira na četiri jedinice lokalne samouprave i dvije županije. Svaka općina treba imati Program ukupnog razvoja koji treba biti usklađen s lokalnom strategijom LAG-a. Stoga je prvi korak dogovor tko će biti nositelj i određivanje sjedišta. Kada se utemelji LAG, potpisuje se ugovor nakon kojeg će se dobiti sredstva i slijedi zapošljavanje određenog broja ljudi.".
Željko Maržić je naveo kako postoji Program ukupnog razvoja grada Paga u kojem je 76 programa, ali ga treba nadopuniti.
" S obzirom da je većina stanovnika vezana uz turizam, smatram da bi trebali poboljšati komunalnu infrastrukturu što je preduvjet daljnjeg razvoja turizma. Neke aktivnosti ćemo odraditi preko Hrvatskih voda. Programe koje bi mogli aplicirati su uređenje šetnice od hotela "Pagus" do Bašace, uređenja plaža i pristupa plažama u svim mjestima, projekt biciklističkih staza s konceptom cijelog otoka, a potom po segmentima.", rekao je Maržić i nastavio: "Što se tiče programa Grada Paga, imamo dosta prijedloga. To su projekti gdje je rješeno vlasništvo kao što je uređenje gradske kule u ljetnu pozornicu, prenamjena Magazina soli, Doma kulture, Paške kuće koja bi se preselila u zgradu sadašnjeg katastra, završetak rekonstrukcije Kneževog dvora te uređenje fasada, ulica i krovova u staroj gradskoj jezgri. Vrlo zanimljiv program je arheološki lokalitet Starog grada gdje se nalazi kompletan srednjovjekovni grad Pag u temeljima. Tu su i programi paške čipke i Bartola Kašića. Vrlo nam je važan projekt ljekovitog blata koji bi trebao biti okosnica razvoja turizma na otoku, s tim da imamo problem parcela koje su opterećene sudskim sporovima. ".
Predstavnici tvrtke "Dekleva" su sastanke održali i s ostalim predstavnicima jedinice lokalne samouprave na otoku kako bi ih uputili u slijedeći korak osnivanja LAG-a, jer, kako su naveli, ovo vrijeme do otvaranja natječaja slijedeće godine treba iskoristiti za osnivanje LAG-a i ujedno za pripremu sve potrebne dokumentacije za programe koji bi se aplicirali.

0
0
0
s2smodern